NEKOPARA vol. 1

Er zijn van die dingen waarmee je ervan verzekerd kunt zijn dat je game goed verkoopt. Goed artwork trekt altijd de aandacht, en inderdaad, sex sells ook. Er is nog een derde factor waar je mee kunt scoren. Denk je nu ‘een goed verhaal’, of misschien ‘een sterke soundtrack’? Allebei fout!

Wat je nodig hebt zijn dierenoortjes. 獣耳 (kemonomimi) op schattige meisjes lanceren je VN rechtstreeks naar de top van de Steam Top Sellers lijst. Geloof je me niet? Bewijsstuk nummer één: Sakura Spirit. Bewijsstuk nummer twee: Sakura Angels. En vandaag gaan we het hier hebben over bewijsstuk nummer drie: NEKOPARA Vol 1.

Kashou Minaduki is druk bezig. Hij is verhuisd om zijn eigen bakkerij/patisserie te beginnen en heeft zijn handen vol aan het inrichten van zijn nieuwe zaak. Maar bij het uitpakken treft hij in twee van de verhuisdozen Chocola en Vanilla aan, de kattenmeisjes van zijn zusje Shizure. Ze missen hem en willen bij hem blijven. De deugnieten! Aanvankelijk is onze beste Kashou daar helemaal niet zo blij mee, maar na een dag of twee draait hij schoorvoetend bij. De gevolgen beloven hilarisch te worden…!

De catgirls (Waarom zijn het eigenlijk allemaal meisjes? Wat is er mis met een kater…Oké, stomme vraag.) hebben zo hun eigen karaktertrekjes. Zo praat Chocola in de derde persoon enkelvoud, wat even schattig is maar waar Bob na een tijdje goed chagrijnig van wordt. Vanilla is wat wijzer en ingetogener. Later ontmoeten we ook nog de zusjes Coconut, Maple en Cinnamon. Dat zijn hun namen, ja. Zelfs die doen je herinneren aan het hoge suikergehalte van het spel. Als kattenmeisjes ooit gemeengoed worden en ik er een op de kop weet te tikken, heb ik de perfecte naam voor haar: Diabetes.

Maar na de alleraardigste kennismaking en een verrassend zwaarmoedig momentje in het eerste hoofdstuk zijn de luchtige interacties tussen Kashou en zijn kattenmeisjes vooral erg oppervlakkig en slaapverwekkend. Er zit niet veel schot in. Het verhaal ontstijgt het niveau van een een lange introductie niet en het dramatische slotstuk is snel opgelost en stelde in de eerste plaats al niet veel voor. Spanning en sensatie? Niet echt. De setting lijkt vooral een podium te zijn om te laten zien hoe schattig de meisjes wel niet zien. NEKOPARA Vol 1. is 100 procent pure moe. Je bent gewaarschuwd.

De poezenmeisjes zijn dol op hun eigenaar en laten dit graag blijken. Waar dat toe kan leiden? Dat zie je alleen in de 18+-editie. Die heb ik overigens niet geraadpleegd, maar het enige verschil lijkt de toevoeging van pornografische scenes te zijn. Het zijn er slechts drie en de mozaïekcensuur is niet verwijderd, dus of dat echt de meerprijs waard is…?

Grafisch

NEKOPARA Vol 1

De drijvende kracht achter ontwikkelaar NEKO WORKs is Sayori, een Chinese doujinshi-artieste. Na veel faam te verworven te hebben met haar illustraties besloot ze een visual novel te maken over haar mascottes. Inderdaad, dat zijn Chocola en Vanilla. Haar tekeningen zijn erg populair en haar fans hebben dan ook lang uitgekeken naar NEKOPARA. En met recht: grafisch is het spel een pracht.

E-mote!NEKOPARA gebruikt het relatief nieuwe E-motesysteem, en valt daarmee in positieve zin op. De sprites (personages) zijn niet statisch, als bordkartonnen poppen, maar bewegen constant en lijken daardoor een stuk levend(ig)er. Of je dat prettig vindt is een tweede natuurlijk, want hoewel ik de term uncanny valley niet wil gebruiken kan het even wennen zijn, maar het springt wel in het oog. En over springen gesproken, je kunt de mate van animatie zelf ook een beetje beinvloeden…

Het systeem heeft nog meer interessante opties. Naast de gebruikelijke menu-instellingen als volume en resolutie kun je namelijk ook kiezen om twee talen tegelijk weer te geven! Speel NEKOPARA bijvoorbeeld in het Japans, en check met de Chinese of Engelse vertaling of je het juist gelezen hebt. Ga echter niet blind af op de Engelse vertaling, naar het schijnt rammelt die hier en daar een beetje. Zo kwam ik zelf ook een aantal opmerkelijke dialogen tegen…

NEKOPARA vol.1 doet absurdistische humor

Recommendatie?

Als je wild wordt van nekomimi (kattenoortjes): KOPEN. Als je iets schattigs wilt spelen, of gewoon eens het emote-systeem in actie wilt zien: kopen. Als je daar nog vunzigheid bij wilt: ik denk dat je dan beter voor een vollenbak nukige kan gaan.

Kopen

NEKOPARA Vol. 1 is te vinden op Steam en kost daar €9,99. Als je belangstelling hebt voor de 18+-versie, dan kun je die voor om en nabij de 16 euro kopen op DLsite: NEKOPARA vol.1. Er is ook een hardcopy-editie die je kunt kopen op de site van Denpa Soft: NEKOPARA Vol. 1 Regular edition. De limited edition is inmiddels uitverkocht.

2 reacties op “NEKOPARA vol. 1

  1. I precisely needed to thank you so much once again. I do not know what I would have made to happen without those advice contributed by you about such subject. Previously it was an absolute troublesome cisnumrtacce in my view, but seeing a professional style you solved it took me to cry over joy. Now i’m happy for this work and thus hope you know what a great job your are providing instructing many others using your website. I’m certain you’ve never got to know all of us.

  2. Shane,You have 5-6 ad units on your site, not spammy, but still too many. I would do 1 of these 2 things:1) Kill Kontera (terrible user experience) AND the lowest adsense unit2) Kill the bottom 300×250 AND the lowest adsense unit. Replace with related articles to get higher click-through. I bet your bounce rate is about 80% based on your site format. You will actually make more money doing it this way.RyanConversionWarfare.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *